Tort cu bezea si crema de vanilie

de La Ancuta in Torturi, 11 Dec 2012 | 19636 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Foi:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 4 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • Foaie de bezea:
  • 7 albusuri
  • 12 linguri zahar
  • 1 lingura faina
  • 200 g nuca prajita si macinata
  • Crema:
  • 7 galbenusuri
  • 200 g zahar
  • 500 ml lapte
  • 5 linguri amidon
  • esenta de vanilie (eu am folosit 1/2 fioala)
  • 250 g unt
  • Pentru ornat:
  • frisca si bomboane
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu bezea si crema de vanilie:

Pentru prima foaie mixam bine 2 albusuri cu un praf de sare apoi adaugam 2 linguri de zahar si mixam pana se topeste. Adaugam cele 2 galbenusuri si mixam dupa fiecare. Amestecam 2 linguri de faina cu o lingura de cacao si o incorporam usor in compozitita de oua.

Turnam aluatul in tava rotunda (26 cm) tapetata cu hartie de copt si coacem la foc potrivit timp de 12-15 minute, sau pana trece testul scobitorii. Scoatem foaia pe un gratar de bucatarie si o lasam la racit apoi indepartam hartia.
La fel procedam si cu restul ingredientelor si mai coacem o foaie.

Pentru blatul de bezea mixam bine albusurile cu un praf de sare iar apoi adaugam zaharul si mixam pana se topeste si spuma luceste. La final adaugam nuca prajita si macinata amestecata cu faina. Amestecam usor, pana se incorporeaza. Punem bezeaua in tava (aceiasi in care am copt si foile) tapetata cu hartie de copt. Coacem la foc mic, pana se rumeneste usor deasupra. Scoatem apoi din tava si lasam bezeaua sa se raceasca.

Ne ocupam apoi de crema. Mixam galbenusurile cu zaharul pana se albesc. 400 ml de lapte ii punem pe foc la incalzit. Dizolvam amidonul in cei 100 ml de lapte rece ramas apoi il adaugam peste laptele cald. Aceasta compozitie o turnam apoi in fir subtire peste galbenusurile mixate.

Punem compozitia de foc mic (in oala cu fund dublu sau pe abur) si amestecam pana se ingroasa. Dam deoparte, acoperim cu folie, in asa fel incat folia sa atinga suprafata budincii (astfel nu va face coaja deasupra) si lasam sa se raceasca. Dupa ce s-a racit adaugam esenta de vanilie.

Separat mixam untul, la temperatura camerei, pana devine spuma apoi adaugam treptat budinca de vanilie. Mixam bine pana obtinem o crema fina.

Pe un platou asezam o foaie apoi intindem jumatate din crema. Acoperim cu blatul de bezea si intindem restul de crema iar apoi punem si ultima foaie.

Ornam dupa preferinte si pricepere. Eu am ornat cu frisca si bomboane, la marea viteza pentru ca soseau invitatii :D.

Sursa de inspiratie

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu bezea si crema de vanilie" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola, bun de te lingi pe degete!

citeste mai mult
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Tort Mona